След отстраняването на Иван Гешев депутатите започнаха да мислят как да

...
След отстраняването на Иван Гешев депутатите започнаха да мислят как да
Коментари Харесай

Властта на главния прокурор – какви правомощия има в другите държави?

След отстраняването на Иван Гешев депутатите започнаха да мислят по какъв начин да трансформират конституцията, с цел да може над обвинител номер едно да не е само Бог. Може ли основният прокурор да бъде и министър на правораздаването, или пък въобще да няма главен прокурор? Как другите държави са устроили своето държавно обвиняване и можем ли да вземем образец от тях. Вижте в материала на Георги Карамфилов. 

Първото в историята на България премахване на основен прокурор повдигна въпроса, върху който към този момент интензивно мислят и депутатите в Народното събрание. По какъв метод да се промени устройството на държавното обвиняване, с цел да подсигурява отчетност и бистрота на дейностите на обвинител номер едно.

„ Аз мисля, че неприкритост и гласност прокуратурата дава задоволително “, сподели Иван Гешев.

Спрямо измененията от 2015-а година Прокуратурата на Република България е единна и структурата ѝ е в сходство с тази на съдилищата в страната. На върха на обвиняването седи основния прокурор, а под него са Върховна касационна прокуратура, Върховна административна прокуратура, а до скоро и Националната следствена работа. Обвинител номер едно има правото на методическо управление или казано просто издаването на общи инструкции за работата на Прокуратурата. Освен това основният прокурор може да упражнява контрол на законността, само че не да въздейства директно върху производства. В качеството на основен прокурор обаче Иван Гешев неведнъж е заявявал, че е просто административен началник.

 
Разбрах, че прокуратурата е централизирана, макар измененията от 2016 година на Христо Иванов. Разбрах, че прокуратурата, а не Министерство на вътрешните работи проверява закононарушения. Разбрах, че прокуратурата управлява следствието, а не съда. Разбрах, че прокуратурата има право на законодателна самодейност, а не избран брой депутати.
Иван Гешев, някогашен основен прокурор на България

Критиците на Гешев го упрекваха в политическо говорене в продължение на целия му мандат, а точно сходно изявление стана мотив Висшият правосъден съвет да го в профил.

 
Краят на това, което българските жители назовават политически отпадък.
Иван Гешев, някогашен основен прокурор на България

Гешев към този момент е освободен и новите хрумвания за действието на прокуратурата стартират да прииждат. Зароди се спор към фигурата на основния прокурор - да стане част от изпълнителната власт, както е обстановката във Англия и Съединени американски щати. Те обаче употребяват англо-саксонската, а не континенталната правна система. На Острова основният прокурор е позиция, която е по-близо да формален юрист на държавното управление, в сравнение с до обвинител. Той се назначава от монарха по предложение на министър-председателя. Главният прокурор на Англия назначава де факто ръководителя на прокуратурата, който управлява самото обвиняване. Главният прокурор също по този начин управлява Правния отдел на държавното управление и Службата за битка с тежките измами. Той има пълномощията да внася в Апелативния съд искове за наново разглеждане на " безпричинно снизходителни " присъди, да издава заповеди за преустановяване на наказателно гонене, да упражнява контрол над други прокурорски органи и да поучава обособени министри, против които са заведени правосъдни каузи вследствие на техни публични дейности. А от време на време също се изрича много жестоко към депутатите.

 
Този парламент е един мъртъв парламент. Вие нямате никакво право да заседавате. Вие нямате никакво даже минимално морално право да седите на тези зелени банки. На депутатите май не им харесва истината. Два пъти към този момент ги молят да оставят гласоподавателите да решат сами дали тези тук би трябвало да продължат да седят на местата си. Те блокират гласа на 75 милиона английски жители. Този парламент е същински срам.
Джофри Кокс – основен прокурор на Англия и Уелс 2018-2020

Ситуацията в Съединени американски щати е сходна. Главният прокурор е началник на Министерството на правораздаването и основен началник на правоприлагащите органи на федералното държавно управление. Главният прокурор служи като консултант на президента на Съединените щати по всички правни въпроси. Той е легален член на държавното управление. Заемащият длъжността е номинация на президента, след което се назначава с рекомендацията и единодушието на Сената на Съединените американски щати. Държавният секретар, министърът на финансите, министърът на защитата и основният прокурор се смятат за четирите най-важни длъжностни лица в държавното управление на Съединени американски щати заради размера и смисъла на ведомствата им. Това обаче не значи, че ще получите отговор в случай че го попитате за настоящи досъдебни производства.

 
Както знаете не мога да разясня това или което и да е друго деяние на правоприлагащите органи по отношение на настоящ правосъден развой. Ако преди съм го правил, това е било единствено с цел да покажа уговорката на Министерство на правораздаването към отчетността и прозрачността на наказателния развой. Mоята роля е в цялостно сходство с наредбите, които дефинират отговорностите на основния прокурор според Закона за специфичния консултант. И аз следвах тези разпореждания. Ако Ви би трябвало по-детайлна информация би трябвало да наградите наблюдаващия прокурор.
Мерик Гарланд, основен прокурор и министър на правораздаването на Съединени американски щати

За част от изпълнителната власт може да се одобри и основния прокурор в Руската федерация. Той се избира за интервал от 5 години от президента на Русия и се утвърждава от болшинството в Съвета на федерацията на Русия - горната камара на съветския парламент. Ако претендентът не бъде утвърден, тогава президентът би трябвало да предложи различен претендент в период от 30 дни. Оставката на основния прокурор преди приключването на мандата му би трябвало да бъде утвърдена както от болшинството в Съвета на федерацията на Русия, по този начин и от президента. По Конституция основният прокурор на Русия е самостоятелен от изпълнителната власт, само че самият факт, че бива назначаван и освобождаван от Владимир Путин, повдига въпроса дали това в действителност е по този начин. На Службата на основния прокурор e предоставено поддържането на обвиняването в съда от името на държавата; посланичество на ползите на жителите или на страната в съда в избрани от закона случаи; контрол върху спазването на законите от органите, които правят детективска и издирвателна активност, разследване и досъдебно разследване; контрол върху спазването на законите при осъществяването на правосъдни решения и доста други пълномощия, наподобяващи на тези на българския обвинител номер едно. А както ни демонстрира това известно в обществените мрежи видео – от време на време основният прокурор се занимава и с военната готовност.

 
С помощта на наблюдаващи успяхме да приберем у дома над 9000 жители, които са били мобилизирани макар посочените от тях здравословни проблеми. Владимир Владимирович – не е имало готовност от години и в нейния ход в този момент установихме доста проблеми, който би трябвало да бъдат доста незабавно решени.
Игор Краснов, основен прокурор на Руската федерация

Темата с основния прокурор в България доближи до концепцията за изцяло отпадане на тази фигура от инструментите за държавно ръководство.

Кирил Петков: От наша позиция най-добре е да бъде отстранена фигурата на основния прокурор.

Христо Иванов: Да, в една мечтана действителност премахването на основния прокурор е позволен политически компромис.

Делян Пеевски: Обсъдихме с господин Иванов премахването на основния прокурор като цяло.

Главен прокурор може и да няма – по този начин стоят нещата да вземем за пример в Италия - родината на цитирания неведнъж от самия Иван Гешев – арбитър Джовани Фалконе. В италианската правосъдна система отсъства позицията на обвинител номер едно. В Италия има единствено един Върховен съд по наказателни и цивилен каузи. Съдът не се произнася с решения по съществото на делата, а се произнася по вярното използване на законите от апелативните съдилища или от първоинстанционните съдилища. До съда има Главна прокуратура, чиито членове дават отговор за изразяването на мненията си " само в полза на закона " пред Върховния съд по всяко дело, което му е показано. Между другите прокуратури в страната и Главната прокуратура към Върховния съд на Италия няма йерархична връзка, само че последната е висшата институция на прокуратурата, както и Върховният съд е висшата институция на правосъдната власт. Върховната прокуратура към Върховния съд на Италия би трябвало да взе участие във всички каузи и не може да избира дали да изрази или не мнението си по обещано дело при обжалване. Прокуратурата може също по този начин да подаде тъжба до съда " в полза на закона ", незабавно щом разбере, че е взето решение в несъгласие със закона и частните лица не са подали независимо тъжба до съда.

Опциите пред българските депутати по тематиката са доста. Предложение има даже обвинител номер едно да се избира директно от гласоподавателите.

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР